Gezonde voeding
Wat is gezonde voeding? Is dat paleo, macrobiotisch, veganistisch, koolhydraatarm, glutenvrij, brooddieet of …? Elke week verschijnt er wel een nieuw dieet- of kookboek of een artikel over een onderzoek waaruit blijkt dat iets opeens heel gezond of ongezond is. Er wordt zo veel gezegd en geschreven over voeding. Hoe weet je nu wat goede en echt gezonde voeding is?
Natuurvoeding
Ik spreek liever over natuurlijke voeding. En natuurvoeding bestaat al heel lang. Het gaat over:
· VERS. Verse producten zoals groente en fruit bevatten veel goede voedingsstoffen. In verse voedingsmiddelen blijven de voedingsstoffen behouden. Eet daarom groente en fruit van het seizoen en bij voorkeur uit de regio om de afstand tussen oogsten/produceren en het consumeren zo kort mogelijk te houden. Let ook op of de producten/ gewassen geoogst worden als ze zijn volgroeid, dat wil zeggen de tijd krijgen om te groeien in een natuurlijk tempo in de volle grond en onder de zon. Dit komt de smaak ten goede.
· PUUR. Puur houdt in dat voedingsproducten zo min mogelijk (kunstmatig) bewerkt zijn in het productieproces, waardoor waardevolle voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden blijven. Dus zonder onnatuurlijke toevoegingen, de zo genaamde additieven. Het gaat erom zoveel mogelijk van de oorspronkelijke kwaliteit te behouden.
· NATUURLIJK. Hier gaat het over de wijze van verbouwen van gewassen. ‘Natuurlijk’ is verbouwen zonder kunstmest, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en zonder gentechnologie. ‘Natuurlijk’ houdt ook in dat je rekening houdt met goede leefomstandigheden voor dieren en dat zij zoveel mogelijk biologische voeding krijgen.
Producten die zo gemaakt zijn, hebben vaak een keurmerk zoals het EKO-keurmerk voor biologische voeding of het Demeter-keurmerk voor biologisch-dynamische voeding. Veel mooie en eerlijke producten zijn ook rechtstreeks te koop bij de boer of tuinder. En als ze geen keurmerk hebben, informeer je dan goed.
Sleutel tot succes
Tenslotte het toverwoord als sleutel tot succes voor gezond eten: GEVARIEERD. Eet gevarieerd! Wissel voedingsmiddelen af zodat je een ruime variatie aan voedingsstoffen binnen krijgt. Je verkleint hiermee de kans op tekorten en wat belangrijk: is je blijft je spijsvertering steeds verrassen! Ook onze zintuigen worden meer geprikkeld bij gevarieerde voeding en er is minder kans om een voedselovergevoeligheid te ontwikkelen. Eet bijvoorbeeld niet elke ochtend hetzelfde ontbijt maar wissel af met verschillende ontbijtproducten.
Natuurlijke voeding als medicijn
Met gevarieerde natuurvoeding ofwel volwaardige voeding die over voldoende voedingsstoffen beschikt kan ons lichaam optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen die deze stoffen bieden. Ook geeft het voldoende energie om alle processen in je lichaam optimaal te laten verlopen. Processen zoals lichaamstemperatuur, kloppen van het hart, rondpompen van het bloed door het hele lichaam, ademhaling, concentratie en beweging. Een gezond voedingspatroon werkt preventief en kan helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, over- en ondergewicht, maag/darmklachten of voedingsziektes zoals obesitas, prikkelbare darmsyndroom, diabetes type II.